Kort over Portugal

Portugal is tegenwoordig een republiek maar vroeger een koninkrijk, met als eerste koning Alphonso Henriques. Dit was in 1139. In de loop der geschiedenis is Portugal door vele bezetters overheersd en de Romeinen en later de Moren zijn degenen die de meeste, thans nog zichtbare sporen hebben achtergelaten.

Het meest Zuidelijke gedeelte van Portugal is de provincie Algarve, bestrijkt een gebied van circa 35 km hoog en 140 km lang. Drie Serra’s (heuvel/bergketens) scheiden de Algarve van de droge provincie Alentejo. Deze zijn, in het Westen de Serra do Monchique met als hoogste top 902m, de Serra do Caldeirao (577m) in het midden en de Serra do Malhao het een hoogte van 599meter in het Oosten.

Vroeger, in de tijd van de Moorse bezetting was Silves de hoofstad van de Algarve, tegenwoordig is dat de stad Faro waar ook het internationale vliegveld is gelegen. In het algemeen wordt de Algarve geografisch gescheiden in drie gebieden, het WestenMidden en Oosten, waarbij de symbolische grenzen worden getrokken van resp. Sagres – Albufeira als het Westen, Albufeira – Faro als het midden en van Faro – Vila Real de Santo Antonio als meest Oostenlijk gelegen stad. Langs Vila Real loopt de rivier de Guardiana die de natuurlijke grens vormt tussen Portugal en Spanje.